05
MRT
2015

BEN-nieuws : Onderdak en lucht/dampscherm

Posted By :
Comments : 0
header6.jpg
6links1.jpg
6foto001.jpg Een onderdak beschermt de dakstructuur en de aangebrachte isolatie tegen neerslag, wind, stof, insecten…Er zijn 2 soorten onderdakplaten. Stijve onderdakplaten zijn vervaardigd uit vezelcement of naaldhoutvezels. Dit heeft als voordeel dat ze goed winddicht zijn op de plaats waar twee platen aaneensluiten. Soepele onderdaken zijn bijvoorbeeld folies uit ongeweven polyethyleenvezels of (on)geweven polypropyleen.

De voorkeur heeft een onderdak dat zeer dampdoorlatend en vochtregulerend is, zodat vocht uit de isolatie kan ontsnappen en schimmelvorming wordt vermeden.

Koramic ontwikkelde bv. 4 van die innovatieve soorten onderdakfolies met een hoge dampdoorlatendheid: Fleece, Fleece Plus, Fleece Maxi en Fleece Premium. Je ontdekt ze hier.

Op sommige dakisolatiematerialen zoals bv bij Powerroof Maxx is al op voorhand een verkleefde, dampopen onderdakfolie aangebracht. Zo kan je nog sneller isoleren.

6foto002.jpg

6foto003.jpg Een lucht-/dampscherm, dat onder de isolatielaag geplaatst wordt, zorgt ervoor dat de constructie lucht- en dampdicht wordt afgesloten. Zo wordt het huis beschermd tegen warmteverlies door koudebruggen en de isolatielaag tegen damp. De isolatie en de dakconstructie worden zo gevrijwaard van schimmel en houtrot. De overlappingen van het lucht/dampscherm en de raakvlakken tussen het lucht/dampscherm en de muren of raamkozijnen worden extra luchtdicht gemaakt met bijvoorbeeld tape of mastiek. ISOVER heeft hier bv. 2 systemen uitgedokterd om de isolatie perfect luchtdicht af te werken. Je vindt ze hier.

2foto005.jpg

6rechts1.jpg
footer.jpg
Over de auteur